Wanneer loopt een hond kreupel?

Veel honden die in mijn praktijk komen lopen kreupel. Soms een korte tijd, soms al langer. De meeste eigenaren vinden het lastig om te zien of hun hond kreupel loopt. Is het de linker- of de rechterpoot. En praat je dan vanuit de positie van de hond of is is het vanuit de positie als wij voor de hond staan? En heeft mijn hond er last van? Want verder is hij vrolijk en blij. Hij rent gewoon achter een stok of bal aan. Dus hij lijkt er geen last van te hebben? Of toch wel? 

Natuurlijk willen we graag een soepele en sterke hond. Maar het aller-, aller-, belangrijkste wat alle hondeneigenaren willen, is een blij & pijnvrije hond.

Een hond met pijnklachten gaat in eerste instantie compenseren.  Dat wil zeggen meer gewicht nemen op de niet-pijnlijke zijde. Dat is vooral te zien in de beweging van zijn wervelkolom!

Tijdens de beweging van de poten van de hond is er een zweeffase en belastingsfase (het moment dat de hond zijn poot op de grond zet).

Bij een gezonde hond, zonder pijnklachten, is de zweef- en belastingsfase bij alle vierpoten gelijk. Bij een kreupele hond zijn de fasen verkort.

Welke fase verkort wordt is afhankelijk van het probleem. Dat wil zeggen of het spier-, gewrichts- of zenuw-gerelateerd is.

Daarnaast kunnen de pijnklachten of kreupelheidsklachten: mild, matig,  of ernstig aanwezig zijn.
Ben je zelf wel eens bij de fysiotherapeut geweest? De meeste fysiotherapeuten zullen je de volgende vraag stellen:
Kun je aangeven hoeveel pijn je hebt op een schaal van 0-10?

Waarbij 0 staat voor geen pijn en 10 ondraaglijke pijn.
Om de ernst van de pijn te bepalen aan de hand van de kreupelheid van de hond, hebben we het volgende schema..

Graad 0: Niet kreupel
Graad 1: Een moeilijk te observeren kreupelheid, niet continu zichtbaar bijvoorbeeld alleen bij plotseling rennen en bijvoorbeeld plots weg is wanneer de hond een bal ziet.
Graad 2: Een moeilijk te observeren kreupelheid op rechte lijn, maar wel op  een andere ondergrond of op een achtje.
Graad 3: Altijd kreupel, in alle omstandigheden. Ook duidelijk te zien aan het knikken van de kop.
Graad 4: Forse kreupelheid tevens duidelijke compensatie te zien.
Graad 5: Er word minimaal tot geen gewicht op de poot gedragen

Conclusie
Als jouw hond opstaat en een aantal passen kreupel loopt, dan heeft hij ergens last van.
Als je hond na een stukje rennen zijn pootje optilt, dan heeft hij ergens last van.
Enzovoort.

Vroegtijdige herkenning is van essentieel belang. Herstel van een gradatie kreupelheid 2 naar een 0 te komen is eenvoudiger dan van een 4 naar een 0.

Twijfel je of jouw hond kreupel loopt? Stuur dan gerust een filmpje van het gangwerk van jouw hond op naar info@fysio-voor-dieren.nl.

Posted by
Dominique