Alles wat je moet weten over honden met overgewicht

Voor dieren geldt hetzelfde als voor mensen: de één kan heerlijk eten niet weerstaan, terwijl de ander er niets om geeft. Mensen hoeven alleen maar op hun BMI te letten of in de spiegel te kijken wanneer ze zich moeten inhouden tijdens maaltijden en met name op tussendoortjes moeten letten.

Bij honden is het moeilijker omdat ze het eten van het baasje krijgen en de bak meestal toch leeg eten. Niet elke hond weet wanneer het genoeg is en sommige rassen eten met meer passie dan andere.

Regelmatige tussendoortjes kunnen het overgewicht bevorderen. De dierenarts kan in ieder geval aangeven of het dier te dik is.

Hoe bepaal je of jouw hond te dik is?

De ribben mag je niet zien, maar moet je makkelijk kunnen voelen.

Aai de ribbenkast van jouw hond met de palm van de hand. Voel je de ribben afzonderlijk? Dan heeft jouw trouwe viervoeter zeker geen overgewicht. Als er echter een zacht vetkussentje kan worden gevoeld in plaats van de ribben, is de hond niet in de beste vorm en moet hij afvallen.

Hoe kunnen honden overgewicht krijgen?

In de overgrote meerderheid van de gevallen is het aan voeding gerelateerd. Dit betekent: de hond eet te veel en/ of het niet passend voer. Het voer is vooral ongezond als er te veel koolhydraten in zitten en de hond deze energie helemaal niet kan verbruiken. Dit zijn meestal zetmeelrijke granen waarvan het percentage te hoog is in de totale hoeveelheid voedsel.

Vlees moet altijd worden aangevuld met bronnen van koolhydraten in gezonde en juiste verhouding. Naast voeding speelt beweging ook een doorslaggevende rol bij overgewicht van dieren. Een hond heeft een bepaalde hoeveelheid beweging per dag nodig. Als niemand met hem gaat wandelen of te weinig wordt uitgelaten, beïnvloedt dat niet alleen zijn humeur maar zijn gehele gezondheid.

In enkele gevallen kan overgewicht ook andere oorzaken hebben. Raadpleeg daarom zeker uw dierenarts als u merkt dat uw hond ondanks gezonde voeding en voldoende beweging is aangekomen. Pas als een afwijking of ziekte (bijvoorbeeld een traag werkende schildklier, diabetes of een storing in de hypothalamus) is uitgesloten, kan het dieet worden gewijzigd.

Overgewicht bij honden en de gevolgen ervan

Bij mensen leidt obesitas tot gewrichtsproblemen, diabetes en vele andere ziekten. Met honden is het niet anders. Veel honden met overgewicht houden niet van lichaamsbeweging en krijgen juist vanwege hun hoge gewicht pijn in hun gewrichten. Bovendien hebben ze vaak ademhalingsmoeilijkheden en/of kortademigheid. Omdat honden hun pijn goed kunnen verbergen, zijn gewrichts- en ademhalingsproblemen vaak alleen te herkennen aan hijgen, snurken en een algemene traagheid. Veel ziekten, waaronder hart-, huid- en orthopedische aandoeningen, voortplantingsstoornissen, diabetes mellitus, indigestie en incontinentie, kunnen ontstaan ​​door aanhoudend overgewicht bij honden en hebben gevolgen voor het dier.

Als het zover is gekomen en de buik van de hond aanzienlijk in omvang is toegenomen, is alleen minder voeding geven natuurlijk geen oplossing! Het helpt helemaal niet om de hoeveelheid hondenvoeding voor een korte tijd drastisch te verminderen, want ook honden met overgewicht hebben last van het jojo-effect. In principe kan elke hond overgewicht krijgen. Sommige rassen, zoals de Cocker Spaniel, Beagle en Labrador Retriever, zijn hier wel meer vatbaar voor dan andere.

Welke aanpassingen van de manier van voeden en welke voeding hebben echt effect op het overgewicht van de hond?

Als de hond te dik is, moet je eerst zijn voeding controleren. Zorg ervoor dat het dier van nature gezond eet en de hoeveelheid in overeenstemming is met de grootte van het dier.

  • Belangrijk, de hoeveelheden die op de verpakking is aangegeven is slechts een richtlijn. Logischerwijs worden de hoeveelheden altijd is hoger aangegeven.

Het belangrijkste bestanddeel van de voeding moet altijd vlees zijn.

Goedkope ingrediënten zoals tarwe, aardappelen en/ of bietenpulp mogen niet worden gegeven, noch mogen ze verborgen suikers bevatten zoals melasse of suikerbietenpulp. Zij werken overgewicht in de hand.

Toevoegingen zoals smaakversterkers, vulstoffen zoals maïsmeel en chemische conserveermiddelen horen niet thuis in goede voeding en zijn met name ongeschikt voor honden met overgewicht.

Wij kunnen u helpen om uw hond te laten overstappen op rauw vlees, orgaanvlees, groenten, fruit en kruiden of op een soort specifieke droogvoeding, complete menu’s, puur vleesblikken en vleesrollen met natuurlijke vezels, groenten en calcium. Zo krijgt de hond alle voedingsstoffen en in de juiste verhoudingen die hij nodig heeft voor een gezond leven.

Kruiden hebben een metabolisch ondersteunende functie, helpen bij het ontgiften en zorgen voor een gedefinieerde lichaamsvorm. Hoogwaardige dierlijke eiwitten zorgen bovendien voor sterke spieren.

Welke beweging voor zwaarlijvige honden?

Naast een gezonde voeding is lichaamsbeweging belangrijk voor honden met overgewicht, ook als ze niet graag bewegen vanwege gewrichtsproblemen. Honden met overgewicht genieten vooral van spelen in het water en zwemmen, omdat ze zich daar lichter voelen. Bewegingsspelletjes tijdens het wandelen zijn handig, omdat ze de hond motiveren om te rennen. Houd echter altijd rekening met de leeftijd en algemene fitheid van de hond en vermijd inspanning bij extreme hitte.

Voor honden met overgewicht is het juist belangrijk om vaker even in de benen te komen. Probeer piekbelasting zoals springen en abrupt remmen te voorkomen omdat dit extra belasting geeft om de gewrichten.

Extra tips van onze partner Naturavetal:

Canis Extra Biologische Kokosolie is een hoogwaardige plantaardige vetbron die de spijsvertering, de alvleesklier en ook de lever van de hond kan ontlasten. Zelfs voor honden met overgewicht is een klein beetje kokosolie door de voeding of een bevroren stukje kokosijs (eenvoudig te maken van water en kokosolie) een welkome beloning in de zomer en kan het ook het afslankproces van de hond ondersteunen als hoogwaardige energiebron.

Let bij het voeden op de juiste hoeveelheid

Voor veel hondenbezitters is het moeilijk om de juiste hoeveelheid voeding voor hun hond in te schatten. Als de trouwe viervoeter ook een grote eetlust heeft, kan dit er al snel toe leiden dat er veel meer in de bak gaat dan gezond is.

Het erg belangrijk om de dagelijkse hoeveelheid af te wegen. Omdat optisch gezien de hoeveelheid significant verschilt met dezelfde voedingswaarde.

Geef voeding met hoogwaardige ingrediënten. Een merk waar wij zeer goede ervaringen mee hebben is: Naturavetal.

Door de hoogwaardige, puur natuurlijke ingrediënten, de productiemethode en het hoge vleesgehalte heeft deze voeding een hoge biologische beschikbaarheid.

Door de koude persing methode worden de natuurlijke vitamines, mineralen en sporenelementen in originele vorm en beschikbaarheid behouden. Zo hoeven er geen synthetische toevoegingen te gebruiken. Daarnaast worden geen inferieure vulstoffen tegevoegd, zoals maïsgluten of melasse (deze worden vaak gebruikt in ander diervoer).

U zult merken dat bij een beter kwaliteit voer, je een mindere hoeveelheid hoeft te geven. Dat komt mede door de zwel eigenschap van brokken dat ook een ander verzadigingsgevoel geeft dan koudgeperste voeding, dat géén zwel eigenschap vertoont.

De maag is van nature een rekbare spier die veel voedsel kan opnemen, vooral bij honden. Als de hond, in het verleden, consequent grotere porties voer kreeg dan nodig was en deze ook nog eens opzwollen in de maag, dan kan het zijn dat de hond tijdens de eerste dagen van de verandering, naar meer voeding probeert te vragen.

Hoewel hij dan wel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid heeft gekregen – zal hij moeten wennen aan de nieuwe hoeveelheid voeding en dat kan een paar dagen duren.

Voedingsadvies

Als je wilt dat de hond afvalt, is het belangrijk om bij alle soorten voeding de juiste hoeveelheid te geven zoals de hond bij het ideale gewicht zou moeten krijgen.

Bereken het niet aan de hand van zijn huidige lichaamsgewicht. Maar met het gewenste gewicht. Als de huidige hoeveelheid voeding hoger is, moet deze geleidelijk aan worden verminderd.

De voedingsadviezen bieden richtwaarden die individueel moeten worden afgestemd op het temperament, het activiteitsniveau en de leeftijd van de hond.

De variaties van Naturavetal, Canis Plus® Gevogelte, Lam en Zalm kenmerken zich door hun lage caloriegehalte, terwijl Canis Plus® Sport en Rundvlees een hoger caloriegehalte hebben en daardoor minder geschikt zijn voor honden met overgewicht.

Wil je naar aanleiding van dit bericht nog meer weten over gezonde voeding voor honden. Kijk dan op www.naturavetal.nl.

Posted by
Dominique