9 tips om je hond te laten afvallen

Veel honden kampen met overgewicht. Ook ik moet bekennen dat ik de afgelopen weken drastische maatregelen heb genomen om ervoor te zorgen dat beide hondjes in gewicht gingen afnemen. De oorzaak? De kwaliteit van voer is de afgelopen jaren sterk verbeterd, een sterilisatie en afname in bewegen. Ik ben zo’n 1.5 maand bezig en gelukkig vliegen de grammetjes er weer af. Daarom een aantal tips.

1.       Meten is weten!

Weeg het voer, in de praktijk zie ik nog te vaak gebeuren dat mensen wel minder voer geven. Maar geen idee hebben hoeveel ze nu eigenlijk geven. En hoeveel minder ze zijn gaan geven. Daarnaast is mijn 1 handje voer van mij, beduidend minder dan een handje voer van mijn partner.

2.       Overleg dit goed met je partner of andere verzorgers

 Hier kan ik over meepraten. Ik had wel aangegeven dat ze minder moesten gaan eten. Maar nog steeds bleek mijn partner het dubbele te geven dan wat ik gaf. Niet handig dus.

 3.       Koop een antischrokbak

 Echt een super uitvinding. Door langzamer te eten, zorg je voor een betere vertering van het voedsel. Niet alleen beter voor de darmen. Ook leidt dit tot een afname van het hongergevoel.

 4.       Meer bewegen

 Klinkt logisch meer is niet altijd makkelijk. Vooral voor de oudere honden. Als je wilt dat je hond gaat afvallen dan moet je zijn stofwisseling actief houden. Dat betekent vooral regelmatig in beweging komen. In de ochtend een uurtje wandelen en vervolgens de hele dag slapen zal niet het gewenste effect hebben.

Zorg dat je jouw hond regelmatig over de hele dag stimuleert in de benen te komen. Bij oudere honden, ga vaker een kort stukje wandelen. Is ook veel beter voor zijn gewrichten.

Daarnaast zorgt een toename van het spiervolume ook voor een hoger energieverbruik. Het is goed om de wandelingen af te wisselen met activiteiten die kracht kosten: zwemmen, door mul zand lopen of heuveltraining bijvoorbeeld.

5.       Een snackbal

 Is het moeilijk je hond te motiveren om in beweging te komen? Je hebt prachtige snackballen in de winkel te koop. Je hond moet in beweging blijven om zijn voedsel te krijgen. 2 vliegen in 1 klap.

 6.       Wees voorzichtig met snacks en snoepjes

Ze heten niet voor niets snacks en snoepjes. Hoewel er op zich best gezonde varianten zijn, bedenk dat elke snack eigenlijk van de hoofdmaaltijd afgehaald moet worden. In de praktijk zie ik ook dat het voor zowel eigenaar als hond een patroon is geworden om tijdens bepaalde momenten iets lekkers te geven. Gewoontes zijn moeilijk af te leren. Bewustwording is de eerste stap.

 7.       Staar niet blind op de adviezen van de fabrikant

Op de verpakking staat aangegeven hoeveel je hond mag hebben. Nou geloof mij, de fabrikant zal dit nooit te laag aanhouden. Blijf vooral kijken naar je hond. Zelfs het gemiddelde gewicht van een bepaald ras is niet de belangrijkste richtlijn.

 Wat dan wel? Je mag de ribben van de hond niet zien, maar je moet ze wel makkelijk kunnen voelen. En er moet duidelijk een taille zichtbaar zijn.

 8.       Lukt het niet?

Soms kan het echt heel moeilijk zijn. Maar probeer vol te houden! Een normaal gewicht is van essentieel belang voor een gezonde en fitte hond. Mocht het echt niet lukken? Dierenartsen bieden hele goede en effectieve afvalprogramma’s aan. Ook kunnen zij monitoren of er geen andere onderliggende oorzaken aanwezig zijn vanwege het niet afvallen van je hond.

9. Tuig aanpassen

Hoewel deze ook weer heel logisch klinkt. Is het ontzettend belangrijk dat het tuig bij een te zware hond niet te strak zit. Tijdens het bewegen zetten de ribben uit naar buiten. Je kunt je wel voorstellen dat het bewegen hierdoor niet prettiger word. Deze honden ik in de praktijk met veel pijn ter hoogte van de schoft en oksels.

Posted by
Dominique