Een dag mee met een hondenfysiotherapeut…

Een dag van een hondenfysiotherapeut…

 

Graag neem ik je mee in de werkdag van mij. Gisteren was ik aan het werk op mijn locatie in het Dierenziekenhuis in Oldenzaal. Tien hondjes staan er gepland die ik verder mag helpen, een stapje dichter naar pijnvrij en soepel bewegen.  

De eerste patiënt is een hele vrolijke en drukke Labrador. Hij heeft een kruisbandoperatie ondergaan. De eigenaren komen omdat ze graag willen dat hun hond daar zo goed mogelijk van hersteld.

Want we weten immers dat bij ongeveer 70% van de honden de kruisband aan de andere zijde ook scheurt. Dit kan te maken hebben met genetische factoren, maar ook door compensatie. De niet-geopereerde poot wordt na de operatie veel meer belast dan geopereerde poot. In de eerste fase wanneer de hond nog relatief rustig is, levert dit niet veel problemen op. Maar het laatste deel van de revalidatie, wanneer de hond zich weer super fit voelt. Gaat het wel vaak mis, waardoor de andere kruisband ook scheurt.

Doel is om de eigenaren zo goed mogelijk te instrueren, wat mag wel, wat mag niet. Welke oefeningen kunnen we doen om de geopereerde poot zo sterk mogelijk te maken? Mag hij al met andere honden spelen? Enzovoort. Pfff en soms is dat best lastig met een ‘te’ fanatieke Labrador.

De tweede patiënt is een herder met spondylose. Hij komt eens in de maand om soepel gemaakt te worden. Hij kreeg erg veel moeite met opstaan en door de behandelingen gaat het nu hartstikke goed.

De volgende patiënt is een Cane Corso, ook bijzonder voor mij. Mijn eerste van dit ras in mijn praktijk. Een hele jonge hond met HD, waarbij aan beide zijden een bekkenkanteling is uitgevoerd. Je zult begrijpen, deze hond heeft een zware periode gehad. Hij is veel spiermassa verloren en de aankomende weken gaan we hem trainen zodat hij zijn kracht en stabiliteit weer terug krijgt.

De vierde patiënt is een Boston Terrier, het vermoeden was in eerste instantie dat hij HD zou hebben. Achteraf bleken de klachten vanuit zijn rug te komen. Eigenlijk gaat het nu goed, hij heeft geen pijn meer in zijn rug en ook zijn bilspieren zijn terug op volume. Voorlopig blijven we doortrainen, zodat we zeker weten dat hij geen terugval krijgt.

Als het bijna pauze is, komt de laatste patiënt van de ochtend binnen. Een knappe en stoere Stafford. Geopereerd aan beide ellebogen ivm LPC. Ik begin de behandeling met het soepel maken van zijn ellebogen en schouder. Alleen dat al is een behoorlijke uitdaging. Probeer een Stafford maar eens op zijn zij te leggen. Deze hondjes zijn uitermate snel en sterk. En we zien dat naarmate hij zich beter gaat voelen. De uitdaging steeds groter word. Gelukkig lukt het dit keer ook weer.

In de pauze tijdens het eten van een heerlijke boterham, heb ik een gesprek met een vertegenwoordigster van Woodcast. Dit is het materiaal die ik gebruik om braces voor de honden te maken.

En hopsa we gaan door met de volgende patiënt. Een knappe Duitse herder, die fanatiek aan behendigheid doet. De eigenaren hebben het idee dat hij last heeft van zijn rug. Hij sprong ineens latjes tijdens de laatste wedstrijd. Helaas moest ik hun vermoedens bevestigen. Ik ben gelijk gestart met de behandeling om de pijn te dempen en zijn lage rug soepeler te maken. Hopelijk hebben we hem snel weer fit voor de volgende wedstrijd.

De patiënt die daarop volgt is een ‘iets’ te zware Labrador. De eigenaren komen met de vraag of ik kan helpen de hond te laten afvallen. Ze hebben zelf problemen gehad met hun gezondheid, waardoor het lopen niet altijd ging lukken. En aangezien deze mega enthousiaste en ook wel iets gestreste Labrador aanleg heeft om te zwaar te worden, moet daar nu echt iets aan gedaan worden. Hij lijkt nu ook wat gewrichtsklachten te ontwikkelen in zijn rug en knie. Dus om erger voor te zijn, wilde deze eigenaar goed van start gaan.

Hierna kwam een herder, die geopereerd is aan OCD. Aanvankelijk ging het in de revalidatie heel goed. Maar zoals we het vaak zien, ging het zo goed, dat hij zich toch weer heeft verstapt. Vorige week moesten we daarom even weer een stapje terug doen. Gelukkig zaten we deze week weer op het ‘oude’ niveau en kunnen we weer verder opbouwen met zijn kracht en conditie.

De eigenaresse van de patiënt daarna, bleek eerder de dag al te hebben gebeld. Deze lieve mopshond met HD en forse artrose, heeft een heupkopresectie in zijn RA poot ondergaan. We weten dat hij over een aantal weken ook aan zijn LA poot geopereerd moet worden. Maar eerst aandacht voor de RA poot, zodat deze sterk genoeg is voor de volgende operatie. Toch blijkt dat hij gedurende de trainingen meer last krijgt van zijn LA poot. Na overleg hebben we besloten dat hij toe is aan de volgende operatie….toch weer spannend.

En dan de laatste patiënt van de dag. Een (bijna) 1-jarige Golden Retriever. Hij is aangereden in mei en had daarbij zijn ellepijp gebroken van zijn RV poot. De dierenarts heeft daar een plaat op gezet. Er is daar een bacterie bij gekomen en dat gaf veel pijn en reactie in de poot. De plaat is verwijdert en de eigenaresse wil eigenlijk toch wel een zo goed mogelijk herstel en verbetering van het looppatroon. De Golden tipt nu alleen met zijn pootje de grond aan en heeft een enorm verlies aan spiermassa in de schouder. Deze patiënt verder mogen helpen, een kwalitatief goed leven te bieden, dat vind ik toch wel echt een van de leukste uitdagingen van mijn werk…

Nu snel de boel schoonmaken. Aan het einde van de dag is dat echt wel nodig met al dat water, haren, kwijl, zand, koekrestjes……

Posted by
Dominique