De (on)zin van dierfysiotherapie

” Nog altijd hoor ik om mij heen? Dierfysiotherapie? Bestaat dat? En wat doe je dan met een hond? Een beetje masseren? ”

Voordat ik begon aan de opleiding tot dierenfysiotherapeut, heb ik me vaak afgevraagd welke dieren ik in mijn praktijk later zou tegenkomen. Paarden kon ik me goed voorstellen, aangezien zij veel in de sport worden gebruikt. Maar honden? Daar waar de honden vroeger, in mijn ogen, alleen aan ouderdom overleden. Ben ik erachter gekomen dat er ontzettend veel mis kan gaan in het bewegingsapparaat van onze geliefde viervoeters.

Een hond is een heerlijk maatje om mee te wandelen en voor veel mensen een onderdeel van het gezin. Daarnaast groeit de hondensport zoals agility & jacht enorm. Waarbij er veel gevraagd wordt van het goed functioneren van het bewegingsapparaat van de hond. Wanneer een gezinslid niet lekker in zijn vel zit, dan merk je dat!  Bij een hond zie je dit door, onder andere, een verandering van zijn of haar gedrag. Ook kan het zijn dat hij minder gemotiveerd is om te wandelen of kreupel gaat lopen.

Als eerste bezoek je een dierenarts. Soms is het direct duidelijk wat er mis is, maar ook heel vaak laat jouw vriendje op een spannend moment niet precies zien waar hij last van heeft. De dierenarts geeft vaak meestal het advies om rustig aan te doen en geeft pijnstillers mee.

Maar wat doe je als de oorzaak van de pijn onduidelijk is, de pijnklachten niet verdwijnen of zich herhalen? Ga je meer bewegen of zet je jouw hond een lange tijd op rust, en hoe lang dan? Wat doe je met je hond als je eigenlijk een wedstrijdseizoen voor de deur hebt…..

De dierenfysiotherapeut is de aangewezen persoon om je hiermee te helpen

De vraag naar honden is groter dan ooit. Gelukkig zien we veel fokkers die uitermate goed bezig zijn om gezonde honden bij elkaar te zetten. Maar helaas zien we ook honden die uit een minder goed nest komen of honden uit het buitenland waarbij de hondjes zelf niet gekeken hebben of de wederhelft fysiek geen beperkingen had. En soms heb je gewoon pech…

Want een hond met ouders met A-heupen, betekent niet gegarandeerd een pup met A-heupen. Daarnaast kunnen door kleine glij- of valpartijen wervels ‘scheef’ gaan staan of in het vervelendste geval een kruisband scheuren. Een gezonde hond krijgen en fysiek fit houden kan een enorme uitdaging zijn. Naast het bezoek aan een dierenarts, is het ook verstandig om met je pup, volwassen of senior hond, in elk geval elk jaar een dierenfysiotherapeut voor een APK’tje te bezoeken.

Wat zijn de meest voorkomende problemen die ik zie in de praktijk:

  • Pups met een afwijkend gangpatroon
  • Gedragsproblemen
  • Honden met hernia’s
  • Na operaties van bijvoorbeeld: ED, Kruisband, hernia
  • Honden met artrose
  • Honden met HD
  • Sporthonden

Een dierenfysiotherapeut leert tijdens de opleiding een uitgebreid onderzoek uit te voeren van het bewegingsapparaat, waarbij een beoordeling word gegeven van het totale hondenlijf. Dus van kop tot staart. Het onderzoek bestaat uit 6 tot 8 stappen om tot een goed behandelplan te komen.  Conclusies kunnen worden gedeeld met een dierenarts. Dit kan nodig zijn wanneer er bijvoorbeeld een verdenking is van een scheur, een breuk of ander afwijkingen waar aanvullend onderzoek voor nodig is.

Mocht de eigenaar via een verwijzing van een dierenarts op consult komen, dan kijkt en overlegt de dierenfysiotherapeut over bijvoorbeeld stoppen of doorgaan met medicatie en of het beweegbeleid past.

Een goed voorbeeld van een vraag van een eigenaar kan zijn:

Is het verstandig om mijn hond nu te laten zwemmen?

Zwemmen is erg goed voor bijvoorbeeld de rugspieren van een hond, maar in het geval van een overbelaste pees, kan het averechts werken.

Kortom een bezoek aan een dierenfysiotherapeut is geen overbodige luxe. Een jaarlijkse check zorgt ervoor dat je de gezondheid van je dier in kaart hebt. Honden blinken uit in het verbergen van pijnklachten. Als eigenaar kun je ‘blind’ worden voor bepaald gedrag of gangpatroon. Vroegtijdig herkennen van pijnklachten voorkomt ernstige klachten en zorgt daarnaast voor plezierig ouder worden. En daar worden jij en jouw hond blij van.

Posted by
Dominique