Traplopen, hoe slecht is dat?

Traplopen, hoe slecht is dat?

Traplopen moet je dat nou verbieden of niet? Vandaag ga ik je hier meer over vertellen.

Het skelet van een pup is nog niet verbeend. Daardoor kan belasting met een te hoge druk, problemen geven. Als de pup naar boven loopt op lage rug, heupen en knieën. Trap af lopen zorgt voor een verhoging van de belasting op schouders, ellebogen en polsen. Een pup ziet er zo leuk uit, omdat alle bewegingen ongecontroleerd zijn.
Traplopen vraagt om juist om een perfecte lichaamscontrole.

Er zijn een aantal factoren erg belangrijk:
–          Hoe oud is je pup?
–          Is het een groot of klein ras?
–          Hoe ziet de trap eruit? Glad/stroef/steil/ 3 of 24 treden/ hoogte en breedte van de treden
–          Hoe vaak moet je hond de trap op/af.

Het is goed om een pup kennis te laten maken met kleine op- en afstapjes. Zo leert hij om de ‘core’ spieren aan te spannen, zijn poten op een vlak te plaatsen en balans te ontwikkelen.

Wij hebben nog een leuning om ons aan vast te houden en hoeven ‘slechts’ 2 benen te controleren. Voor jouw hond is dat een ander verhaal!
Om correct trap te kunnen lopen is dus techniek vereist. Is een trap (te) hoog of is de achterhand nog te zwak dan zal een hond kiezen om de trap op te springen (met 2 poten tegelijk). Een correcte manier van trap lopen, is juist, de trap op lopen.

Hoe loopt jouw hond trap? Ik ben erg nieuwsgierig..

Bij een volwassen en gezonde hond is mijn inzien traplopen geen enkel probleem. Mits het een veilige trap is.
Wel kan het op latere leeftijd problemen geven. Denk maar aan de hond met artrose in de voorhand, waarbij trap af lopen erg pijnlijk kan zijn. Of bij honden met een verzwakking in de achterhand met als gevolg zelfs gevaarlijke situaties.

Conclusie; traplopen kan zonder problemen. Mits je jouw pup hier stapsgewijs aan laat wennen op een veilige manier. En geef bij jouw senior op tijd zijn grenzen aan, wanneer zijn lichaam dit niet meer toelaat.

Posted by
Dominique