De oplossing is fietsen

‘’ Rust roest’’ en ‘’ Use it or loose it’’ zijn bekende gezegdes die in de fysiotherapie veel gebruikt worden. Bewegen lijkt de oplossing voor alles. In de praktijk hoor ik regelmatig: Ga maar fietsen, dat is goed voor je hond. Maar is meer bewegen altijd wel de oplossing? En is fietsen DE manier om spierkracht terug te krijgen?
 

Als een hond een blessure heeft opgelopen of een operatie heeft ondergaan, dan begrijpt iedereen dat ‘rust’ in de eerste 4-6 weken heel belangrijk is. Vooral de 1e en 2e week is dat voor de meeste hondeneigenaren nog te doen. Je ziet aan je hond dat hij pijn heeft, hij krijgt nog medicatie en wellicht is er ook een wond zichtbaar. De hond zelf is ook nog redelijkerwijs rustig…
Na de eerste 2 weken wordt het gangpatroon iets beter, de medicatie is misschien al gestopt en de wond is dicht. Je hond krijgt meer energie. En je wilt hem graag meer beweging geven. Er moet toch iets opgebouwd worden?
Maar wat als je ziet dat je hond nog mankt? Is meer bewegen dan wel zo verstandig?

Een hond die mank loopt, heeft pijn. Tijdens het lopen probeert hij de belastingsfase en/of de zweeffase te beperken. Veroorzaakt door een gewricht-, spier-, band- of peesirritatie. Daarnaast gaat een hond met pijnklachten compenseren. Wanneer zijn rechterachterpoot pijnlijk is, zal hij meer gewicht nemen op zijn linkervoorpoot. Door meer te gaan bewegen, zal de irritatie. En de belasting op de (nog) gezonde poten verhogen.
 
Maar wat als rust niet de oplossing heeft geboden? Belangrijk is om te kijken wat de reden is dat de hond kreupel blijft lopen. Een normaal gezond lichaam, geneest binnen een bepaalde tijd. Maar er zijn tal van redenen waarom herstel soms langer duurt dan normaal. Voorbeelden daarvan zijn bouw, leeftijd en overige fysieke gesteldheid van jouw viervoeter.

 Een hond staat 60-70% met zijn gewicht op de voorhand. Na een blessure of operatie krijgt hij geen krukken mee, om zijn geopereerde poot te ontlasten. Hij moet meer gaan belasten op de andere poten (compenseren). Dat is in de eerste fase gewenst, om het gebied de kans te geven te genezen. Heeft jouw hond meerdere ‘kwaaltjes’ in zijn lichaam, dan wordt compenseren moeilijk met als gevolg dat er een kans bestaat dat het herstel van het ‘grote’ probleem langer duurt.

Een praktijkvoorbeeld; Wanneer een hond zijn voorhand meer belast door bijvoorbeeld een probleem in zijn achterhand. Dan is het heel logisch dat na een blessure of operatie in de voorhand het herstel langzamer verloopt of in het ergste geval niet verdwijnt. De oplossing ligt in het verhelpen van het probleem in de achterhand.
Stel je eens voor, je hebt je enkel verzwikt maar na 6 weken is hij nog steeds een beetje pijnlijk en stijf. Zou jij met je zere enkel gaan hardlopen?

Fietsen is voor ons mensen een lage belasting ten aanzien van onze heupen, knieën en enkels. Maar vergeet niet dat je hond gewoon aan het hardlopen is. Fietsen op zichzelf is een hele goede manier om jouw hond zijn uithoudingsvermogen te verbeteren en paslengte te vergroten. Maar is jouw doel, spierkracht verbeteren? Dan zijn kracht- oefeningen logischerwijs veel geschikter. +Denk aan heuvels lopen, zwemmen of core-stability oefeningen.
Dus de belangrijkste vraag is: Wat is jouw doel? Wat wil jij verbeteren bij jouw hond? Als je daar het antwoord op weet, dan weet je ook wel training wel of ‘minder’ geschikt is.

 

 

Posted by
Dominique