De Jack Russel shuffle, onschuldig of niet?

Wel eens gehoord van de Jack Russel huppel? Misschien heb je het zelfs wel eens gezien. Veel Jack Russels trekken 1 of beide achterpoten tijdens het rennen een paar passen omhoog. Wij hebben vroeger ook een Jack Russel gehad, genaamd Higgens en hij deed het ook. We moesten er altijd erg om lachen. Het leek wel een soort ’tic’. Dat past wel bij zo’n gek hondje vonden wij, maar inmiddels weet ik beter.

Sommige aandoeningen worden gelijk gekoppeld aan een bepaald ras. Zo kennen we natuurlijk ook de teckelverlamming…Maar toch komt de teckelverlamming, ook wel bekend als hernia, bij veel meer rassen voor. En datzelfde geldt voor de Jack Russel huppel.

Wat gebeurt er waardoor de hond het pootje optrekt?

De huppel wordt veroorzaakt doordat de knieschijf uit de kom schiet, beter bekend als een patellaluxatie.  Deze aandoening komt veel voor bij kleine honden met een steile knie. De knieschijf ligt in een groeve. Wanneer de groeve  onvoldoende diep is of wanneer het kapsel en de banden te ruim zijn, krijgt de knieschijf de kans om uit de kom te schieten.
Wat de hond vervolgens doet: hij spant zijn bovenbeenspier aan om de knieschijf weer in de groeve te zetten.

Dat klinkt niet fijn, maar meestal zie je verder niets aan deze hondjes..

Dat klopt, wel zien we door het herhaaldelijk uit de kom schieten van de knieschjif, eerder artrose ontstaan in de knieën. Patellaluxatie heb je in lichte en zware gradatie. Bij de lichte varianten kun je spierkracht en stabiliteitstraining doen van de achterhand. Hierdoor zal de patellaluxatie minderen of zelfs wegblijven. Wanneer je hond kreupel gaat lopen is het verstandig om de knieën te laten beoordelen door een dierenarts.

Posted by
Dominique