Is revalideren na een operatie nou echt nodig?

22-8-2016

DIERENFYSIOTHERAPIE, HYDROTHERAPIE EN REVALIDATIE DOMINIQUE FROHOFF

Misschien zag je er als een berg tegenop, of had je alleen wat lichte spanning. Daar sta je dan, de arts zegt dat de operatie goed is gelukt. Je hebt het gevoel dat je het ergste hebt gehad, maar dan…dan komt het pittigste stuk. In sommige gevallen krijg je een papiertje mee met wat uitleg over oefeningen en over 6 weken mag je terug komen voor controle. Je bent snel aan het kijken naar een fysiotherapeut bij jou in de buurt. De arts heeft je een verwijzing meegegeven, want je kunt wel wat extra hulp gebruiken. Aan de ene kant wilt het liefst zo snel mogelijk beginnen met therapie, je kunt niet wachten tot je weer zelf mag fietsen, autorijden, werk of sporten. Aan de andere kant: Je hebt een wond, hechtingen, pijn en je voelt je slap. Pfff, hoe lang gaat dit duren, is de grote vraag die telkens door je hoofd spookt. Toch maar eens de fysiotherapeut bellen, de afspraak staat en hij gaf aan dat: voordat je echt weer de ‘oude’ bent, je toch wel snel een half jaar tot een jaar verder bent.

Revalidatie voor honden

Revalidatie voor honden

Nu gaan we het even vertalen naar je hond. Het kan zijn dat je lang over de keus hebt na moeten denken om je hond te laten opereren. Maar in sommige gevallen is de keuze tijd erg beperkt en moest je snel de beslissing maken. Daar sta je dan met je hond in je armen. De dierenarts zegt dat alles goed komt, over 6 weken krijg je een controle. Je staat vol in spanning aan de balie te luisteren met tips waar je allemaal rekening mee moet houden.’’ Help als ik dat maar allemaal onthoud!’’ Gelukkig krijg je een papier mee waar het op staat.

Daar rijdt je dan terug in je auto, even een diepe zucht. Poeh dit heb je gehad. Maar hoe nu verder? Hoe ga je deze extra zorg combineren met je werk? En hoe krijg je jouw hond weer zo snel mogelijk aan het lopen? Het ziet er naar uit dat hij zich nog niet lekker voelt. Komt dit allemaal wel goed? Hoe lang kan ik door blijven gaan met de pijnstillers? Wat moet ik doen als mijn hond geen zin heeft in de oefeningen? Na 2 dagen zie je dat hij zich beter begint te voelen…Hij moest minimaal 6 weken rustig aan doen! Tjonge hoe hou je die hond rustig? Mag ik misschien al een stukje wandelen? Kan ik misschien al meer oefeningen doen? Hopelijk is dit met 6 weken klaar….

Revalideren is een moeilijk en spannend traject, waar je wel hulp bij kan gebruiken. Het is extra lastig omdat je hond niet kan praten en kan uitleggen wat er precies aan de hand is. Dierenfysiotherapeuten in Nederland zijn humane fysiotherapeuten die na hun het behalen van hun diploma, de post-HBO opleiding dierfysiotherapie hebben afgerond. Zij hebben praktijkervaring in de revalidatie van mensen die zij tevens gebruiken bij de revalidatie van je hond.

8 redenen waarom revalideren belangrijk is na operatie voor je hond:

  • Het geeft voor jou als eigenaar RUST
  • Je weet precies HOE en WELKE oefeningen je kunt doen om het herstel te bevorderen
  • Je leert manieren je hond te ondersteunen in het verlichten van post-operatieve pijn.
  • Door de operatie (wond), minder bewegen en pijn zal er STIJFHEID optreden in het lichaam van uw hond, daarom leer je hoe en welke oefeningen u kunt doen om uw hond soepeler te laten bewegen op bindweefsel-, spier en gewrichtsniveau.
  • Je leert manieren jouw hond te stimuleren zijn lichaam en poten correct te gebruiken, zodat in de toekomst geen andere blessures of OVERBELASTINGEN
  • Sterke spieren zorgen voor een goede stabilisering en ondersteuning van gewrichten. Tevens voorkomt een krachtig spierkorset de kans op RECIDIEVEN.
  • Gedoseerd bewegen is beter dan rust alleen en zorgt voor een afname van de overtollige ENERGIE bij je hond
  • Wanneer er COMPLICATIES optreden zal de therapeut dit snel herkennen en wordt er sneller ingegrepen.
  • Je krijgt tips en HULPMIDDELEN om het revalideren te vergemakkelijken voor u en uw hond. Denk bijvoorbeeld aan oefenmaterialen of til-hulpmiddelen.

 

Conclusie; revalidatie na een operatie zorgt niet alleen voor een sneller en beter herstel. Het voorkomt ook de kans op nieuwe blessures of operaties. Zorg daarbij wel dat je ondersteund wordt door een therapeut die de juiste kennis in huis heeft en waar zowel jij als je hond vertrouwen in hebt.

Wil je tips en adviezen over het herkennen van pijn en fysieke problemen bij honden? Meld je dan nu aan voor het gratis E-book!

Bovendien ontvang je dan het gratis het 2-wekelijkse Dogzine met alle tips en tricks om je hond gezond en fit te houden.

 

Posted by
Dominique