Hydrotherapie voor honden

Hydrotherapie voor honden?

In het water worden gewrichten veel minder belast waardoor herstel na blessure of operatie sneller zal plaatsvinden. Daarnaast moeten spieren tijdens de training harder werken waardoor de hond krachtiger wordt en een betere conditie krijgt.

Ik maak gebruik van een aquatrainer. Een aquatrainer is een bak die gevuld wordt met water. De bodem van de bak is uitgerust met een loopband. Zo zijn de waterhoogte, temperatuur, snelheid en tijdsduur te controleren.

stbernard,ik,aquaWetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gecontroleerd bewegen tijdens revalidatie effectiever is dan rust. 

Hoog water, tot aan de heup, geeft  een hond met rugproblemen stabiliteit, waardoor ook een gedeeltelijk verlamde hond kan lopen in water. Laag water, op bijvoorbeeld kniehoogte,  vraagt meer balans en coördinatie tijdens het lopen.

Een goede coördinatie, ook wel de samenwerking tussen verschillende spiergroepen, is essentieel om blessures te herstellen en te voorkomen. Tijdens het lopen in de aquatrainer kan elke pas nauwkeurig in de gaten gehouden worden. Op deze manier kan vroegtijdige vermoeidheid of pijnsignalen worden opgemerkt. De grens tussen correct belasten en overbelasten is juist bij honden in revalidatie een zeer dunne lijn, die bepaald of de hond voldoende of onvoldoende herstelt.

Daarnaast is in de aquatrainer een minimale loopfunctie van 40% nodig. De hond gebruikt tijdens het lopen in water zijn spieren anders en functioneler dan tijdens het zwemmen.  In de aquatrainer kan stabiliteit van de poten worden getraind en door variatie van water de soepelheid van gewrichten worden verbetert. In de aquatrainer worden geen chemicaliën gebruikt, waardoor honden met een chloorallergie ook getraind kunnen worden.

casperaquazij

Is uw hond bang voor water? 

De meeste honden kunnen zonder problemen lopen in de aquatrainer. Indien uw hond angst heeft voor water dan heeft dit vaak te maken met geen water op het hoofd willen krijgen, in aanraking komen met koud water of geen bodem meer kunnen raken(zwemmen).

Dit is allen niet het geval bij de aquatrainer. De hond maakt op een rustige manier kennis met lauwwarm water en wordt elke pas begeleid  door de fysiotherapeut en eigenaar of eigenaresse.  Desondanks kan het zijn dat uw hond de eerste keer de training erg spannend vindt. Wij nemen daarom ruim de tijd om uw hond op een rustige manier te laten wennen aan het lopen in de aquatrainer.

Tevens maak ik deel uit van de vakgroep Hydrotherapie Hond. De Vakgroep Hydrotherapie Hond (VHH) © is een samenwerkingsverband van dierenfysiotherapeuten, die in hun praktijk gebruik maken van een aquatrainer en die met elkaar op gestructureerde wijze in gesprek zijn over alle aspecten van hydrotherapie bij dieren.

Op www.hydrotherapiehond.nl kunt u meer informatie vinden en wetenschappelijke artikelen met betrekking tot hydrotherapie.