Help, mijn hond heeft HD!

Wat is Heupdysplasie(HD)?

Heupdysplasie bij honden is een aandoening van de heupen. De kom is gelegen in het bekken en de kop is het uiteinde van het bovenbeen. Er kan sprake zijn van een afwijking in de heupkop, heupkom of het gewrichtskapsel. De kop en kom horen normaal als 2 puzzelstukjes in elkaar te vallen. Bij een hond met HD is de kop en/of de kom niet naar behoren gevormd. Dit is aan te tonen middels een X-foto. Daarnaast kan ook het gewrichtskapsel te los om de kop zitten. In beide gevallen zorgt dit voor een te veel aan speling van de heupkop in de kom. Dit kan er zelfs voor zorgen dat de kop uit de komt neigt te gaan, dit noemen we een subluxatie. (zie foto hieronder) Het te veel aan speling kan leiden tot schade in het gewricht en dit kan pijnklachten veroorzaken. De schade zal uiteindelijk artrose als gevolg hebben. Dit gebeurt meestal tussen de leeftijd van ½ jaar tot 1 ½ jaar. Na deze leeftijd wordt het kapsel stijver en kunnen de klachten afnemen.
hdfoto
HD is in veel gevallen erfelijk bepaald en komt vooral voor bij grote onderstaande rassen:

  • Duitse Herder
  • Golden Retriever
  • Berner Sennen
  • Labrador Retriever
  • Rottweiler

Hoe herken ik een hond met HD?

Dit is vaak al vanaf pup/jonge leeftijd te zien. Let op de volgende signalen:

  • Minder neiging om te bewegen en spelen
  • Stijfheid na het rusten
  • Kreupel lopen
  • Schommelen van het achterlijf bij het lopen
  • Honden hebben een voorkeur voor galopperen in plaats van draven

Behandelmogelijkheden?

Als u verdenkt dat uw hond HD heeft, dan is het raadzaam eerst uw dierenarts in te schakelen. Deze zal verschillende testen uitvoeren, hij/zij zal de hond beoordelen tijdens het lopen en naar de beweeglijkheid van de heupen kijken om uw vermoeden te bevestigen. Daarnaast worden eventueel X-foto’s gemaakt om te bepalen of de kop/kom goed gepositioneerd zijn. De heupen worden vervolgens beoordeeld in een categorie A t/m E. Waarbij A zeer goede heupen zijn en E zeer slechte heupen zijn. De uitkomst van het klinische en röntgenologische onderzoek bepalen samen de ernst van de HD. Daarmee bedoel ik te zeggen. Een C heupen kan meer last hebben van een hond met E heupen. Dit heeft onder andere ook te maken met de conditie van de rest van het lichaam.herderfoto

  1.   Pijnmedicatie

Bij lichte pijnklachten zal er eerst pijnmedicatie worden ingezet. Een goede opbouw van spieren is zeer belangrijk. Wanneer de hond door pijn de poot gaat ontlasten, zullen daardoor de spieren in volume afnemen. Door pijnafname zal de hond zijn poten beter en gelijkmatiger belasten waardoor spieren kunnen ontwikkelen. Daarnaast hebben omega-3 vetzuren (zoals bijvoorbeeld in visolie zit) een gunstig effect op de gezondheid van gewrichten. Zij remmen de eigenschap ontstekingen te remmen. In mijn vorige blog heb ik het al over de behandeling van artrose gehad. Bij artrose kunnen glucosamines en chondroitine gegeven worden. Deze stoffen zorgen voor herstel van kraakbeen en stimuleren de aanmaak van gewrichtsvloeistof.

  1.   Fysiotherapie

Ik heb al eerder aangegeven dat voldoende spierontwikkeling van met name rug- en bilspieren uitermate belangrijk zijn. Hierdoor kan bij een grote groep een operatie voorkomen worden. Daarnaast moet de hond het gewicht goed verdeeld hebben over 4 poten. U kunt zich misschien voorstellen dat een hond bij een pijnlijke rechter achterpoot het meeste gewicht op zijn linker voorpoot zal zetten. Dit kan uiteindelijk leiden tot overbelastingsklachten in nek, rug of andere gewrichten in de voorpoot. Een dierenfysiotherapeut kan u inzicht geven hoeveel pijnklachten uw hond heeft, hoe de verdeling is over 4 poten is, hoe de fitheid van uw hond is, blokkades verhelpen en u een passend oefenprogramma geven waarin u de juiste spieren ontwikkeld. Zwemmen of lopen in water zoals in een aquatrainer zijn uitermate geschikt om de juiste spieren te trainen. Door water wordt de druk op het heupgewricht minder, maar de weerstand van het water zorgt ervoor dat uw hond extra spierkracht moet leveren. Is uw hond bang voor water? Laat u dan adviseren. In de meeste gevallen, is door een juiste aanpak, een hond goed te leren dat water geen angst hoeft op te leveren. De meeste honden hebben vooral een hekel aan water op het hoofd (regen) en is de angst gebaseerd op onbekendheid met water. Als u besluit te gaan zwemmen, gebruik een zwemvest. Dit geeft uw hond veel vertrouwen!.

Meer informatie is tevens te vinden op: http://hydrotherapiehond.nl/

  1.   Bekkenkanteling

Wanneer uw hond nog jong is en teveel pijnklachten heeft dan kan het zijn dat uw  dierenarts u verwijst naar een specialist of orthopeed. Vraag of u doorverwezen kunt worden indien u graag een specialistisch advies wilt.

De bekkenkanteling is een operatieve ingreep waarbij de aansluiting van kop en kom verbeterd wordt. De ingreep vindt plaats meestal tussen 7 en 11 maanden. Door de ingreep nemen de pijnklachten af, de heup heeft minder kans uit de kom te schieten en de slijtage op oudere leeftijd is minder. Als de hond op jonge leeftijd geopereerd wordt (6-9 maanden), is de verdere ontwikkeling van het gewricht ook beter, kortom een beter uitgegroeid gewricht op een leeftijd van 12 maanden.

Of een operatie mogelijk is hangt van een aantal dingen af. Een minimale leeftijd van 6 a 7 maanden, anders is het bot van het bekken nog te zacht. De kom moet redelijk ontwikkeld zijn. De stand van kop en kom moet aan bepaalde eisen voldoen. Daarnaast mag er nog geen aanwijzing voor artrose zijn. Als aan deze voorwaarden voldaan wordt en de hond kan geopereerd worden is de prognose goed, 90% van de honden zal heupen ontwikkelen die goed functioneren en waarbij er minimale slijtage is.

De ingreep is wel zwaar, denk alleen al aan de leeftijd van de hond waarbij dit plaats vind. Het kan alleen door een gespecialiseerde dierenarts worden verricht. Tevens kan er slechts 1 kant tegelijk geopereerd worden. Na de operatie is een goede revalidatie erg belangrijk.

  1. Kunstheup

De kunstheup wordt met name bij de oudere hond ingezet. Deze operatietechniek die meer dan 25 jaar toegepast wordt bij de hond en wordt toegepast bij volwassen honden met ernstige klachten van HD, is dusdanig verbeterd dat het nog maar weinig complicaties kent. Hierbij wordt een nieuwe heupkop en -kom geplaatst. Omdat het heupgewricht daarbij wordt weggenomen, zal er geen pijn in de heup meer (kunnen) bestaan. Het betreft een grote operatie met een zorgvuldige nabehandeling.

  1. Heukopresectie

Ook bij kleine honden kan HD voorkomen. Bij honden met ernstige beschadiging van het heupgewricht, waaronder ernstige arthrose van de heup met ernstige functiestoornis, kan de heupkop geamputeerd worden zodat er geen heupgewricht(-spijn) meer aanwezig is. Bij

honden onder ongeveer 25 kg. is dit een methode gebleken waarbij de poot nog goed gebruikt kan worden. Bij (te) zware honden is het geen goede methode.

Wat kan ik zelf doen als mijn hond HD heeft?

  • Vooral als pup oppassen met spelen, springen, traplopen, gladde vloeren of in zware grond lopen. In ieder geval bewegingen waarbij het gewricht veel klappen krijgt of veel rotaties.
  • Laat de hond daarom zoveel mogelijk rechtlijnig bewegen in draf. Tijdens deze gang worden met name rug- en bilspieren op de juiste manier gebruikt om de heupen extra stevigheid te kunnen bieden.
  • Pas op voor overgewicht, denk aan de regel, ribben mag je niet kunnen zien. Je moet ze goed kunnen voelen.
  • Ga naar een dierenarts bij twijfel. De foto’s kunnen pas goed beoordeelt worden als de heupen uitgegroeid zijn, d.w.z. vanaf een leeftijd van 12 maanden. Voor een aantal rassen is dit zelfs 18 maanden.
  • Laat u adviseren door een fysiotherapeut hoe u het beweegschema kan opbouwen. Indien uw hond een toename van kreupelheid laat zien, ga dan een stap terug en nooit verder met het schema. Ee toename van de pijn betekent dat de belasting te zwaar is geweest.
  • Naast een genetische aanleg is voeding ook van groot belang. Indien honden gevoed worden met een dieet dat veel calcium bevat, een foute calcium/fosfor verhouding of een hoog energiegehalte heeft, is de kans op het ontstaan van HD een stuk groter. Een goed dieet beperkt de kans op HD dus aanzienlijk.
  • Heupdysplasie is een erg vervelend en nog steeds geregeld voorkomend probleem. Er zijn vele behandelingsmogelijkheden, Overweegt u om een pup aan te schaffen, en dan met name van een groot hondenras (>30kg volwassen gewicht). Laat u dan goed informeren of er HD voorkomt bij het ras. Indien dit zo is, zorg er dan voor dat de ouderdieren en de grootouderdieren getest zijn op HD en het liefst HD-vrij zijn. Hiermee kan een hoop ellende voorkomen worden.

Wilt u gratis advies? Kom dan op woensdag op mijn gratis inloopspreekuur van 16.00 uur tot 17.00 uur.

Kijk voor meer informatie op www.fysio-voor-dieren.nl

 

 

Posted by
Dominique