10 tips voor een hond met artrose!

 Artrose kan ontstaan door:

  • Klein trauma/Overbelasting (veelvuldig van de bank springen)
  • Groot trauma (bv. Kruisbandscheur)
  • Gewrichtsafwijkingen (zoals ED of HD)
  • Ontstekingen (bv Reuma)
  • Ouderdom (kwaliteit van het weefsel neemt af)

 

Artrose kenmerkt zich vaak door:

  • (start-) stijfheid
  • (start-) kreupelheid. Dit is vooral te zien als de hond heeft gelegen en moeite heeft met opstaan. In een later stadium blijft de hond kreupel lopen.
  • Toename van de klachten na een actieve dag
  • Wisselende periodes van klachten (koud en vochtig weer laten vaak de klachten toenemen)
  • Bij slechte periodes is er vaak sprake van een gewrichtsontsteking, waarbij er een toename is van pijn/kreupelheid/stijfheid maar ook zwelling en temperatuursverhoging van het gewricht.

 

Wat kun je doen?

Lijkt hij op dit moment weinig/geen klachten te hebben. Dan is het belangrijk jouw hond zo fit mogelijk te krijgen. Een gewricht die slijt wordt instabiel. Sterke spieren geven extra stabiliteit en dus extra ondersteuning.

  1. Vind je het lastig te beoordelen of jouw hond klachten heeft? Laat dit beoordelen door een dierenarts, mogelijk worden er x-foto’s gemaakt om duidelijkheid te geven.
  2. Zorg dat jouw hond correct op gewicht is. Een hond staat 60-70% met zijn gewicht op de voorhand dat betekent dat vooral bij artrose in de voorhand extra gewicht vermeden moet worden.
  3. Voorkom piekbelasting. Belangrijk om overbelasting te voorkomen, maar regelmatig bewegen is ook belangrijk om de stijfheid tegen te gaan.
    Van de bank springen, balletjes of stokken gooien (flink remmen) en spelen is af te raden aangezien het kraakbeen meer belasting verkrijgt.
  4. Gaat jouw hond zich vervelen? Ga hersenwerkjes met hem doen. Zoekspelletjes of puzzeltjes. Er zijn inmiddels veel hondenscholen die dit soort workshops en trainingen aanbied.
  5. Goede voeding is de basis voor een gezonde hond.
  6. Rechtlijnig bewegen. Met name draaibewegingen zoals bij spelen of door mul zand lopen kan de pijn in de gewrichten doen toenemen. Het mooiste is over een vlakbospad. Daar zit ook zeer lichte vering in.
  7. Gebruik van voedingssupplementen zoals glucosamine, MSM, chondroitine, visolie etc. Kwaliteit is hierbij erg belangrijk.
  8. Bewegen in water is goed omdat de druk op gewrichten afneemt, maar de spieren extra hard moeten werken. Let wel op dat je hond vertrouwt is met water en dat je rustig opbouwt. Denk aan te beginnen met 3×2 min. En daarna elke keer 1 minuut erbij. Een stopwatch meenemen is dus handig! Maar ook een zwemvest geeft jouw hond zekerheid. In de winter is het aan te raden om naar een hondenzwembad te gaan.
  9. Ben je buiten met je hond? Houd hem in beweging, blijf niet te lang stilstaan op een plek en doe eventueel een dekentje op.
  10. Door artrose gaan honden compenseren, compenseren leidt tot blokkades in de wervelkolom. Een onderhoudsbehandeling door een fysiotherapeut zal je hond goed doen. Soepele spieren en gewrichten zorgen voor minder moeite met bewegen. Zo kan hij/zij er weer even tegenaan.

Honden met artrose hebben goede en slechte periodes. Pas de belasting in slechte periodes aan. Tijdens goede periodes kun je weer meer doen met de hond.

Posted by
Dominique