Een goed borsttuig voor uw hond

In mijn praktijk adviseer ik vaak aan hondeneigenaren over te stappen van een halsband naar een borsttuig.

imagesMVH5VTA6

Waarom is een borsttuig zo belangrijk?

  • Ontziet de kwetsbare, gevoelige nek, zoals nekwervels, schildklier, strottenhoofd, zenuwbanen en belangrijke bloedvaten.
  • Voorkomt nekproblemen.
  • De wervels van de wervelkolom inclusief die in de hals zijn met elkaar verbonden door kwetsbare tussenwervelschijven. Zowel een harde ruk, maar ook veel zachte kleine rukjes, kunnen het bewegingsapparaat van de hond ernstig beschadigen. Beter bekend als hernia’s.
  • Bij verzwakking in de achterhand is trekken in sommige gevallen gewenst, bij een borsttuig kan dit op een veilige manier.
  • Komt de gezondheid van de hond ten goeden omdat een borsttuig het drukpunt verlegt naar de borstkas.
  • Voorkomt onnodige stress bevorderd, op een positieve manier, het netjes lopen aan de lijn. Continu druk op de nek en daardoor pijnprikkels veroorzaakt veel stress, waardoor het netjes lopen aan de lijn moeilijk aan te leren is, omdat de hond zich dan niet kan concentreren
  • Een borsttuig geeft de hond meer het gevoel van vrij lopen dan een halsband. Hierdoor is de hond ook meer instaat met honden te “communiceren”.
  • Bij honden is gebleken dat de oogboldruk behoorlijk stijgt wanneer er druk wordt uitgeoefend op nek. Dit kan grote gevolgen hebben voor het functioneren van de ogen. Als die is verhoogd kan dit zorgen voor een verminderde bloedvoorziening van de oogzenuw, waardoor deze beschadigd kan raken. Zeker bij honden met aanleg voor oogproblemen zal dit snel leiden tot een verminderde functie van het oog.

Trekt uw hond?

Trekgedrag is niet alleen ongezond voor uw hond, vooral bij grote honden zie ik vaak dat de eigenaar of eigenaresse schouderklachten ontwikkeld. Belangrijk is zo vroeg mogelijk te beginnen met het leren ‘’volgen’’ tijdens de wandeling. Zo kunt u en uw hond genieten van een ontspannen wandeling.

Leestip:

“Help mijn hond trekt” van Turid Rugaastuigcijfers

Vraag uw instructeur of gedragstherapeut u te helpen.

‘’Aanleren is gemakkelijker dan afleren!’’

Er zijn veel verschillende borsttuigen. Ik adviseer over het algemeen een Y-tuig (zie afbeelding). Deze geven druk op het borstbeen en geven vrijheid een de schouders.

 

Waar u op moet letten:

  1. Geen druk op het schoudergewricht, belangrijk wanneer u een haltertuig heeft.
  2. Geen druk op keel/strottehoofd, tuig moet dus laag aansluiten aan de voorzijde
  3. Voldoende ruimte achter de ellebogen (min. 3 vingers). Veel tuigen zitten te kort achter de ellebogen, knijpen en geven schaafplekken.
  4. Het tuig moet stabiel blijven liggen.
  5. Sluiting op 2 punten, waardoor geen poten hoeven worden opgetild. Ideaal bij oudere honden.
  6. Het tuig moet van zacht materiaal zijn en de sluitingen mogen geen drukplekken veroorzaken.

fotohondtuigen

Vind u het moeilijk een goed passend tuig te vinden? Ik help u graag. Ook hiervoor bent u van harte welkom op het gratis inloopspreekuur. Ik kan u adviseren welk tuig goed bij uw hond past.

Elke woensdagmiddag van 16.00 uur tot 17.00 uur, Graveneslaan 1 Oldenzaal.

Posted by
Dominique